DE WEG NAAR HET ANTWOORD BEGINT BIJ EEN GOEDE VRAAG

 In blog, Leidershap, Nieuws

Uit: Hospitality Leiderschap

Als leiders medewerkers kant-en-klare oplossingen geven, staat dit groei in de weg. Het werkt goed om juist creativiteit bevorderende vragen te stellen aan medewerkers, zodat zij zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen. De resultaten zullen verrassend zijn en zelfs je verwachtingen overtreffen. Want als je de focus legt op verantwoordelijkheid geven aan de ander, heeft dit als resultaat dat je als leider niet 100% verantwoordelijk bent en je kunt richten op andere zaken, zoals de strategie op langere termijn sturen. Ook gaan medewerkers zelf het initiatief nemen en kijken zij niet steeds naar boven. Je kunt het beste daarom eerst mensen zich laten ontwikkelen, zodat zij vervolgens zélf verantwoordelijkheid nemen – dan gaan er mooie dingen gebeuren!

 

Wij zijn van mening dat er pas nieuwe dingen ontstaan als je als leider criteria neerlegt en mensen ondersteunt. Je stimuleert talent niet door oplossingen te geven maar door mensen aan te sturen met randvoorwaarden. We laten hierbij een sfeer ontstaan waarin goede vragen worden gesteld en goede criteria worden gehanteerd. Dit nodigt medewerkers uit om zelf actief te worden.

Als je op basis van competentie aanstuurt, ontwikkelen mensen zich veel sneller. Geef dus prioriteit aan mensen ontwikkelen, dan wordt het ook makkelijker om criteria op te stellen. Wees je er wel van bewust dat als je meer vrijheid toelaat, je meer op basis van gelijkwaardigheid gaat samenwerken. Dit heeft een andere manier van omgaan met elkaar tot gevolg. En let op: meer vrijheid kun je pas geven als er meer verantwoordelijkheid wordt gedragen. Dus ontwikkel je mensen zodat ze die vrijheid aankunnen.

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.