Geld is het gevolg van iets anders

 In blog, Leidershap, Nieuws

Ik heb veel mogen leren gedurende de trainingen bij Evolution Logique maar de belangrijkste les die ik toch heb meegekregen van Oscar van Tol is deze;

Geld is een gevolg van iets anders en geen doel op zich! Hierover schrijven wij ook in ons boek Hospitality Leiderschap.

Weet waarvoor je staat

Vaak zijn organisaties vanuit een passie met een bepaalde reden begonnen maar drijft men langzaam weg van het originele karakter, zeker als de aandeelhouders belangrijker worden dan de gasten of medewerkers. Je gaat steeds verder af staan van het waarom je ook alweer een bedrijf was gestart. Dan gaan er andere krachten bepalen wat er moet gebeuren. In het runnen van bijvoorbeeld een ziekenhuis gaat het om andere dingen dan mensen beter maken als er ineens méér winst moet worden gemaakt. En neem de NS, dat was ooit een organisatie van naam en faam. De treinen reden op tijd, als medewerker had je allerlei privileges, iedereen had het idee dat hij in een mooi bedrijf werkte. Nu is de NS versnipperd. Het bedrijf is – soms terecht, soms onterecht – niet meer onze nationale trots. Als reiziger heb je niet meer het gevoel dat je centraal staat. Het is het gevaar als geld verdienen het doel wordt.

DSC_0587

Wat zijn jouw keuzes?

Een goede visie moet volgens ons aan een aantal criteria voldoen: het moet realiseerbaar zijn, iets toevoegen aan deze wereld en de wereld beter achterlaten. Lang zijn we de verkeerde kant op gegaan, financieel succes werd zo belangrijk dat het bijvoorbeeld ethisch niet meer klopte. De ratrace om geld maakt helaas nog veel stuk. Dat moeten mensen weer leren, geld mag nooit een doel op zich zijn. Als je weet hoe je herinnerd wilt worden (je bestaansrecht) wordt het makkelijker om je dagelijkse gedrag en je keuzes daar van af te leiden en in te vullen.

We geloven ten diepste dat de mens oneindig krachtig is om zijn leven (geluk) zelf vorm te geven en in te vullen.

Alan Watts leert ons door zijn inspirerende teksten en filmpjes op YouTube dat we zélf het verschil kunnen en moeten maken. Geniet van het nu, leef met de dag en wees blij dat je er bent. Volg je weg naar binnen in plaats van je teveel op uiterlijke schijn te richten. Alan Watts geeft ons een soort wake-up call. Via zijn uitspraak “Wat zou je doen als geld geen optie is”, leert hij ons dat je beter een leven kan leiden dat kort is, maar waarin je genoten hebt, dan een lang maar ongelukkig leven. Hij daagt je uit om na te denken over waar je passie door gevoed wordt. Als je gaat doen waar je hart ligt (en het voegt iets toe), word je vermoedelijk goed in wat je leuk vindt, en is geld of erkenning het gevolg. Hij laat zien dat geld nooit je doel mag zijn, want dan ga je concessies doen aan wat je graag zou willen.

https://www.youtube.com/watch?v=KSyHWMdH9gk

Dus omring je met de juiste mensen en zorg dat je werkt in organisaties of projecten ontwikkelt waarin jouw hart ligt en je trouw kunt blijven aan jouw overtuigingen.

“Doordat je doet waar je hart ligt, inspireer je anderen om dit ook te gaan doen” Het gaat er niet om wat je doet, maar hóe je het doet, en dat is een keuze in je gedrag. Je kunt er voor kiezen om er iets van te maken, wat dat ook.

Wil je hier eens met ons over in gesprek? Kijk eens op www.evolutionlogique.com voor meer informatie of bel ons voor een afspraak. Dan nemen wij ons boek mee!

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.