De leider van de toekomst is op de ander gericht

 In blog, Leidershap, Nieuws

leiderschap vanuit de anderWe krijgen tegenwoordig zowel goede als slechte voorbeelden van leiderschap voorgeschoteld. Enerzijds zien we prachtige, positieve voorbeelden op TED.com waar denkers en doeners in diverse industrieën het verschil maken. Anderzijds zuchten we bij het zoveelste schandaal in de krant of tijdens nieuwsprogramma’s waar leiders, gedreven door winstmaximalisatie speculeren, manipuleren en alles doen behalve bezig zijn om de wereld beter achter te laten dan zij aantroffen.

Maar wat is ‘goed leiderschap’ eigenlijk? Je zou kunnen zeggen dat leiderschap op het meest elementaire niveau gaat over het maken van keuzes om een bedrijf in een bepaalde richting te sturen, die volgens iemands visie de juiste is, waarbij alle stakeholders worden geïnspireerd en ontwikkeld. Ook biedt  leiderschap ruimte voor inspirerende acties van medewerkers. Een bekend en inmiddels historisch voorbeeld in dit kader is een kamermeisje van het Ritz-Carlton Hotel die een spreker achterna reist die zijn laptop in het hotel is vergeten, zodat hij zijn lezing alsnog kan geven.

Het zijn juist de mooie voorbeelden uit de hospitality die het leiderschap van de toekomst een boost gaan geven, is onze voorspelling. Wij, Oscar van Tol van Evolution Logique en ondergetekende, zijn samen met Ellen Bokkinga van The New Verbalizers een nieuw gedachtengoed op papier aan het zetten, waarin we leiders op alle niveaus willen inspireren. In dit gedachtengoed verdiepen we de overlap tussen hospitality en leadership, en geven we tevens een aantal praktische tools en meetmodellen.

De nieuwe vorm van leiderschap zoals wij die voor ogen hebben, is missie-gedreven, inspirerend en bevat een grondige hospitality mentaliteit. Onze interesse gaat met name over het volgende: Hoe kun je als bedrijf, organisatie of individu je business doelen nog duidelijker stellen en bereiken? Hoe kun je dagelijks verbeteringen aanbrengen? Hoe kun je anderen aansturen met een grote mate van vrijheid, terwijl je tegelijkertijd begrijpt door welke persoonlijke motieven mensen worden gestuurd? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich net zo inzetten voor het bedrijf als jij?

Ons boek over een nieuwe gedachtegoed over hospitality leiderschap zal begin 2014 verschijnen, maar vanaf september willen we je al inspireren met voorbeelden via de website die dan online komt. Zelf worden we gevoed door een aantal trainingen die we gaan geven, zodat we datgene waarin we zo geloven alvast in de praktijk mogen brengen. We wensen je een fijne, inspirerende zomer en spreken je in september!

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.