Van Teambuilding naar Team Development Programma

 In blog, Leidershap, Nieuws

TeamworkKen je ze nog? De mooie quotes van Johan Cruijff. Een tijd geleden was hij te gast bij Johan Derksen, die hem overigens niet al te kritische vragen stelde. Als je nooit kritische vragen stelt, krijg je ook nooit de beste antwoorden maar goed, gelukkig voor Johan maakt dat niet uit. De meest onnavolgbare uitspraken volgden elkaar in hoog tempo op. Een hele mooie van jaren geleden vond ik al; “je speelt 11 tegen 11 dus in principe kan er nooit iemand vrijstaan”. Klinkt als een waarheid toch? Waarom zijn er dan toch nog zoveel wedstrijden waarin veel wordt gescoord en nu zelfs iedereen van elkaar kan winnen. Natuurlijk zou het wel heel saai worden als elke wedstrijd in 0-0 eindigt en er “dus eigenlijk nooit iemand vrijstaat” maar hoe vaak hoor je de trainer na afloop niet zeggen “we (meestal zegt ie ze) kwamen de afspraken niet na” en dat bracht me op een gesprek dat ik laatst had met een goede vriend waarin we het over Teambuilding hadden.

Hij is met zijn team jaren geleden in Houffalize geweest, bij Evolution Logique en gaf aan dat deze seizoenstart (hij kwam elk jaar met zijn MT in maart of april, vlak voordat het seizoen in zijn branche startte) elk jaar tot geweldige resultaten leidde. In de drie jaar dat hij de aftrap met zijn team deed in Houffalize, steeg steeds jaarlijks zijn omzet en nam ook jaarlijks de gasttevredenheid toe. In deze twee dagen werden namelijk de teamdoelen voor het komend jaar afgestemd, de normen en waarden, de gedragsafspraken en er werd ingezoomd op de gedragsvoorkeuren van de individuele teamleden en hoe het team zo effectief mogelijk kon functioneren en op welke wijze de individuele kwaliteiten het beste konden worden samengevoegd om optimale synergie te verkrijgen. En dat alles gebeurde niet klassikaal of middels lange monologen maar door ervaringsgericht leren, oefeningen koppelen aan theorie en dit toepasbaar maken voor het eigen bedrijf. De teamcharter en de purpose van het team werden op dusdanige wijze verankerd, dat iedereen wist wat er van hem of haar werd verwacht en welke gemeenschappelijke doelen werden nagestreefd. Onze discussie ging erover of teambuilding nu nuttig is. Uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat de dagen in de Ardennen veel meer waren dan teambuilding alleen, het zijn Team Leadership Development Days, dagen waarop een team wordt ontwikkeld en niet alleen wordt gebouwd. Team en individueel leiderschap worden ontwikkeld op een interactieve manier.   Na zo’n paar dagen met elkaar op stap, intensief maar ook en vooral met veel plezier, weet je weer wat je aan elkaar hebt.

De quote van JC in het recente interview met Johan Derksen was weer zo’n doordenker; ” ‘Bijvoorbeeld als ik jou vraag te laten zien wat je kan, zou je laten zien wat je kan. Maar dan weet ik meteen ook wat je niet kan, want dat laat je niet zien. Dus het is vrij gemakkelijk om ergens naar te kijken. En als ik de proef op de som wil nemen, dan verzin ik een oefeningetje en dan zeg ik: laat nou es zien wat ik denk dat je niet kan, dan weet jij het ook meteen.   Dus, als je resultaat wilt halen, het maximale uit een team wilt halen, of je nu een afdeling bent, een MT van een groot bedrijf, een ondernemingsraad of een sportteam aan de start van een seizoen, plan eens een paar dagen weg in de agenda en boek een Team Development Programma. Het geeft je de voorsprong op de rest. Kijk voor onze mogelijkheden maar eens op www.evolutionlogique.com

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.