Leiderschap & Golf, welk type golfer bent u?

 In blog, Leidershap

Golf is een mooi spel. Tenminste, dat vind ik. Dat er veel overeenkomsten zijn tussen golf en leiderschap is wel duidelijk, er zijn al veel boeken geschreven over golf en leiderschap. Maar in golf gaat het juist vaak om het leiden van jezelf en dat is voor velen een hele opgave.

Rustig blijven bij teleurstellingen ( die bal weer eens in het water ’toppen’), in het “nu” blijven (na een birdy zo in extase raken dat de volgende 3 holes naar de knoppen gaan), en eerlijk naar jezelf zijn. Golf is de enige sport waar je je eigen scheidsrechter bent en u en ik weten dat lang niet iedereen met die rol kan omgaan. Wie kent niet de verhalen van “the leather wedge” of het gat in de broekzak..

Probeer maar eens rustig te blijven en durf je de ander (het is natuurlijk altijd de ander) aan te spreken op het marchanderen met de regels. Het is dan weliswaar een gentlemensgame maar toch…

Op de golfbaan leer je mensen echt kennen. Tijdens een golfronde van 2 of 4 uur ontstaat er een band tussen mensen en deel je een aantal mooie ervaringen. Als je zakelijk golft en met relaties een band wilt bewerkstelligen, is het handig te weten met wie je te maken hebt. Wat is zijn voorkeursgedrag? Als je jouw eigen voorkeursgedrag kent, kun je ook het voorkeursgedrag bij anderen herkennen en ben je dus effectiever in samenwerking en communicatie met anderen.

In onze trainingsconcepten in de Ardennen gebruiken we voor leiderschapstrainingen onder andere het DISC model. Het DISC model wordt gebruikt om voorkeursgedrag van mensen in kaart te brengen. De letter staan voor D dominant (rood), I voor beïnvloedend (geel), S voor stabiel (groen) en de C (blauw) voor consciëntieus.

DISC is een praktisch instrument gebaseerd op het herkennen, erkennen en reageren op klassieke gedragsprofielen.

  • Het is een hulpmiddel bij;
  • – Effectief leidinggeven
  • – Communicatie
  • – Conflictbeheersing
  • DISC is niet het eenvoudig plaatsen van mensen in hokjes.

Disc model2

Herkent u de golfers? Voor uw beeldvorming, we spelen deze ronde op het Efteling Golfpark.

D

De D golfer is doelgericht, wil met zo weinig mogelijk inspanning de laagst mogelijke score binnenbrengen. Als hij al oefent, doet hij dit met zijn driver die hij het liefst op elke hole gebruikt. Oefenswings zijn niet aan hem besteed.

Komt na het inslaan direct naar de eerste tee maar heeft wel degelijk aandacht voor zijn medegolfers. Kiest vaak de “Tiger line” en neemt zeker risico’s. Op hole 4 van de Efteling gaat hij met zijn tweede slag voor de green, ondanks de “Moerse loop” net voor de green. Wil wel elk jaar het vriendentoernooi winnen.

I

De I speelt liever in een vierbal dan met zijn tweeën. 18 holes is immers zo voorbij en dan ben je nog lang niet uitgepraat. De I complimenteert zijn medespeler voortdurend en zegt bij een getopte bal tegen zijn medespeler dat hij hem mooi onder de wind heeft gehouden. Hij blijft optimistisch, zelfs na 3 ballen in het water op hole 6 gelooft hij nog in de verbetering van zijn eigen baanrecord. De I maakt continue grapjes maar medespelers let op; hij neemt het niet zo nauw met de regels. Aan de bar is hij het centrum van de aandacht. Niet de verhalen over de beste bal maar het gaat om de meeuw die hij bijna uit de lucht sloeg.

S

De S is een stabiele golfer. Heeft een pre-shot routine die hij bij iedere slag uitvoert. Hij speelt dan ook best langzaam, tot grote ontevredenheid van de D die tempo wil maken. Hij kiest op hole 12 de veilige route, een ijzer 4 en een pitching wedge geven hem ook een birdiekans. Hij is geen fan van veranderingen op de baan en dat we in de winter vanaf de witte tee’s spelen, vindt hij eigenlijk niets. Snel tevreden zijn ze ook niet; als hij op hole 14 zijn tweede slag met een fairwaywood op de green krijgt en dus applaus van zijn medespelers krijgt, is zijn eerste reactie; ja maar ik heb wel een downhillput over. Hij vermijdt de spanning van wedstrijden en speelt liever met zijn vrienden. Op vaste dagen en tijden, dat dan weer wel.

C

De C weet van elke club exact (op 2 meter nauwkeurig) hoe ver hij ermee slaat, hij maakt op de driving range namelijk altijd aantekeningen. Hij koopt altijd een caddieboekje en rekent alle afstanden goed door. Hij maakt van te voren een gameplan, zo heeft hij voor hole 17 driver, houten 3 en ijzer 8 maar is redelijk in paniek als bij aankomst op de tee de wind is gedraaid. Hij noteert op zijn scorekaart het aantal puts en gebruikt een Excel document om alle scores bij te houden. Ook heeft hij het regelboekje altijd bij zich en kent dat boekje bijna uit zijn hoofd.

Iedereen heeft vaak een combinatie van gedrag stijlen maar er is vaak 1 dominante gedragstendens aanwezig. Als je weet met wie je een rondje speelt, kun je effectiever zijn in de communicatie, op wat voor vlak dan ook. Vanzelfsprekend is niet iedereen in hokjes in te delen maar hoe meer je weet over je eigen gedrag in relatie tot anderen, hoe beter je kunt leiden.

 

Wil je hier meer over weten, wil je effectiever worden in leiderschap en meer resultaat boeken? Kijk eens op www.ooks.eu of www.evolutionlogique.com.

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.