Maak van 2015 het jaar van de lach!

 In blog, Nieuws

Eind december, in de periode van de jaaroverzichten, zat ik te kijken naar het programma “uit het leven van 2014” een NOS documentaire over mensen die zijn overleden in 2014 en daar werd ik me toch vrolijk van.

Raar begin van dit verhaal hoor ik u denken. Hoezo blij worden van een programma over overleden mensen? En, eerlijk gezegd, er zaten heel wat heftige verhalen in het programma en het was op momenten ook best triest maar van het laatste fragment heb ik echt oprecht genoten.
Dit slotfragment ging over Alice Herz-Sommer die in 2014 overleed. Ze was een Joodse pianiste uit Tsjechie die maar liefst 110 jaar is geworden.

Ze had een ongelofelijk heftig leven achter de rug. Bij leven was ze de oudste overlevende van een concentratiekamp. Haar man verloor ze in 1944 in Dachau. Je zou een verbitterde vrouw verwachten maar niets was minder waar. Deze “krasse knar” was één en al levenslust, ze speelde nog piano en alle bewoners van het verzorgingshuis in Londen waar ze woonde, genoten daar van. Met haar spel bracht ze een hoop vrolijkheid in het tehuis maar belangrijker, zij lachte altijd en had al 110 jaar een onverwoestbaar humeur. Het was haar levenshouding geworden om te lachen. Zij vond dat iedereen er zo serieus bijliep. “Waarom lachte nooit iemand”, vroeg ze zich af? Haar leven was een geschenk vond ze zelf. Ook was het voor haar vanzelfsprekend om te houden van andere mensen, spontaan een gesprek aan te gaan en zich in te leven in dat van anderen. Ze was altijd nieuwsgierig naar hoe het met anderen ging.

Haar motto; wees optimistisch, klaag niet, kijk naar de goede kanten van het leven en iedereen zal van je houden.

Alice Herz-Sommer

Alice Herz-Sommer

Met alle ellende in de wereld die we elke dag voorgeschoteld krijgen in kranten en journaals (Ik zag zelfs tweets voorbijkomen van mensen die echt moesten bijkomen van het jaaroverzicht van de NOS) is het beste medicijn om in elke dag dat geluksmomentje te zoeken. Moet je eens kijken wat er gebeurt als je iedereen op straat vriendelijk toelacht.

Als als wij nu gewoon aardig zijn tegen anderen, meer lachen en ons interesseren voor hetgeen de ander bezighoudt, wordt het leven zoveel leuker! Voor jezelf en anderen.

Dus lieve mensen, wees vrolijk en optimistisch, interesseer je voor anderen en lach!
Nu Alice er niet meer is, zullen wij het moeten doen!

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.