Grenzeloos combineren?

 In blog, Nieuws

Retail, Leisure & food, een perfecte combinatie?

Horeca in retail

Uiteten in een supermarkt, shoppen in een restaurant of spelen in een café. Grenzen tussen verschillende segmenten vervagen en de combinatie van retail, food en Leisure lijkt steeds belangrijker te worden. De bekende ‘foodmarkten’ waar gasten ook kunnen lunchen of dineren, zijn hier een duidelijk voorbeeld van. Maar ook bekende merken als Apple spelen al jaren in op deze ontwikkeling, zo kunnen bezoekers van de Applestore alle producten uitvoerig testen waardoor een soort Leisuregevoel ontstaat. Hieronder worden enkele voorbeelden gegeven, van hoe sommige bedrijven deze verschillende segmenten optimaal combineren.

 

Een goed voorbeeld van deze ontwikkeling is het playcafé. Playcafés kunnen bijvoorbeeld tijdens het ‘funshoppen’ in een retail gebied de beleving en het Leisuregevoel versterken. Terwijl de ouders van verschillende koffiesoorten en andere lekkernijen genieten, kunnen de kinderen naar hartenlust spelen in de speelruimte die verbonden is aan het horecadeel. Dit keer is de ontwikkeling dus andersom, het zijn geen ‘family entertainment centers’ die met horeca hun omzet vergroten, maar het zijn horecaondernemers die ‘Leisure’ toevoegen om hun horecaproduct aantrekkelijker te maken.

 

De restaurantketen ‘Croy’ biedt een ander voorbeeld, waar horeca juist retail aan haar product toevoegt: deze keten heeft namelijk in sommige restaurants een klein winkeltje toegevoegd. Hier kunnen mensen streekproducten en de eigen ‘Croy producten’ aankopen. Daarbij valt te denken aan verschillende ‘Croybieren’, ‘Croywijnen’, kazen, broden, fruit en andere verse producten van het land. Dit zorgt ervoor dat de ‘Croybeleving’ mee naar huis kan worden genomen.

 

De nieuwe Decathlonwinkel in Breda zet ook in op deze combinaties, daarom biedt de winkel haar gasten de mogelijkheid binnen gebruik te maken van de tafeltennistafel en kunnen gasten buiten basketballen of voetballen. Toch zijn er in deze winkel ook nog steeds kansen, zo kunnen bezoekers niet alle sporten uitvoerig testen en zouden extraatjes in de vorm van VR-brillen voor fitnessapparatuur daadwerkelijk iets kunnen toevoegen. Dit soort toevoegingen zouden de sportwinkel kunnen veranderen in een sportbelevingscenter, waar bezoekers alle sporten fysiek of met behulp van digitale technieken kunnen ervaren.

 

Op deze manier worden de grenzen steeds vager en bundelen verschillende sectoren elkaars krachten. Het in hokjes denken is voorbij en deze interessante trend, zal zich de komende jaren blijven ontwikkelen.

Rick Kieboom.

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.