Klantgerichtheid uit een ver “grijs” verleden
Klantgerichtheid uit een ver “grijs” verleden
Het verhaal wat nu volgt is geschreven door Kees Schelfhorst, de vader van Coen.
Door jarenlange ervaring in zijn eigen winkels heeft hij veel meegemaakt op het gebied van Gastgerichtheid. Gastgerichtheid, Gastvrijheid , Beleving en Klantgerichtheid zijn nu helemaal “hot”, maar zijn eigenlijk altijd al heel erg belangrijk geweest bij de keuze voor een winkel of bedrijf. We realiseren het ons nu alleen meer. Wellicht heeft Social Media daar ook zijn steentje aan bij gedragen en de concurrentie van Internet zal hierin ook zeker een rol spelen. Maar nu terug naar vroeger!
Het verhaal van Kees
Het is halverwege de jaren 60 van de vorige eeuw en na enkele jaren op de wachtlijst te hebben gestaan konden mijn vrouw en ik onze eerste echte huurwoning betrekken. Op één kamertje na hadden we de totale stoffering bij dezelfde winkel gekocht maar na een paar weken kochten we van ons laatste restje geld bij een andere zaak een stukje Balatum; in die tijd de voordeligste kwaliteit zeil! Inclusief leg loon kostte ons dat nog geen 130 gulden.
Een paar dagen nadat de stoffeerder het kleine kamertje netjes had opgeleverd overkwam ons het volgende:
Rond 8 uur in de avond zaten we net aan de koffie toen er gebeld werd, ik deed open en er stond een voor ons onbekende man aan de deur met een bloeiend plantje in zijn hand; hij gaf dit aan me met de woorden: “Bedankt voor uw aankoop bij ons”. Toen ik weer in de woonkamer kwam zag ik dat er een kaartje bij zat. Dit gaf ik aan mijn vrouw en ze zei dat het van de winkel kwam die vorige week het kinderkamertje met zeil had gelegd. Deze geste heeft destijds zo’n indruk op ons gemaakt dat we 13 jaar later, toen we een andere woning kochten, voor dure vloerbedekking in onze 40 m2 grote woonkamer gelijk naar die betreffende zaak gingen.
Toen pas heeft die zaak echt wat aan ons verdiend!!!
Wat ik met dit waargebeurde verhaaltje wil zeggen is dat zo’n klein presentje na een simpele aankoop tot in lengte van jaren een positieve uitwerking had. Zelfs nu, ruim 50 jaar later, komt dit verhaal op verjaardagen boven drijven als het onderwerp KLANTENBINDING ter sprake komt.
De zaak die voor honderden guldens het overgrote deel van de stoffering voor zijn rekening nam, maar nooit meer wat van zich heeft laten horen, had het verloren van dat kleine onbenullige plantje.
Bovenstaande kunt u gerust vertalen naar welke branche dan ook, dienstverlening of detailhandel!