Nicole van Hoof

  Nicole van Hoof (1968) is in haar element als ze met uiteenlopende mensen kan werken aan ontwikkeling van ondernemerschap.

  Gedrag van mensen boeit haar mateloos. De keuze voor de studie psychologie was dan ook snel gemaakt. Ze studeerde in 1993 af in de richtingen communicatie & voorlichting en cross-culturele psychologie. Het beïnvloeden van gedrag door communicatie gaf haar de theoretische basis om binnen de reclamewereld aan de slag te gaan. Ze werkte met veel plezier voor een communicatiebureau in Helmond als accountmanager met klanten zoals NedCar en Philips. In die periode haalde ze ook haar Nima A en B.

  Na een aantal jaar ging het kriebelen en wilde ze graag voor een organisatie werken die inhoudelijk ergens voor stond. Dat vond ze bij de ZLTO, de Zuidelijke Land-en Tuinbouworganisatie, die op de bres springt voor de boeren en tuinders in Noord-Brabant. Een andere wereld…

  Als zogenaamde buitenstaander, want een echt stadskind, heeft ze geholpen om de brug te slaan tussen boeren en hun klanten. Eerst op de marketing-afdeling om de ZLTO zelf commerciëler te laten opereren en later als adviseur in het veld. Nicole begeleidde boeren-ondernemers in hun omslag naar de leisure-sector in de vorm van boerderijcamping, groepsaccommodaties, dagrecreatie en boerderijwinkels. Maar ook horecagelegenheden zoals theetuinen en boerderijterrassen. Het schrijven van bedrijfsplannen inclusief marktonderzoek leerde haar zelf veel over de leisure-sector.

  Het adviseren en coachen in hospitality-ondernemerschap vond ze prachtig om te doen. De vaak van nature gastvrije boeren leren om die kwaliteit zakelijk en goed in te zetten voor hun gasten was een mooie uitdaging. In die tijd heeft ze een scala aan workshops en trainingen op dat gebied ontwikkeld en zelf aan groepen ondernemers gegeven.

  Daarnaast was Nicole projectleider van een specifiek jongerenprogramma bij de ZLTO. Coachen en begeleiden van jonge toekomstige ondernemers; hen laten nadenken over hun kwaliteiten en communicatie met bijvoorbeeld hun ouders, was dankbaar werk. Hierin heeft ze ook de gedragstheorieën zoals die van Jung en het Enneagram omgezet naar een praktisch model dat voor iedereen gemakkelijk toepasbaar is.

  In 2013 lokte het eigen ondernemerschap en startte ze als ZZp-er met het adviseren en trainen van ondernemers. In eerste instantie binnen de agrarisch toeristische sector maar dit breidde zich al gauw uit tot andere doelgroepen zoals de gemeenten, huisartsen, de telecomsector en een hotelketen zoals bijvoorbeeld Van de Valk waar ze als mystery guest klantgerichtheid analyseerde en adviezen uitbracht.

  Ondertussen gaat Nicole regelmatig naar ontwikkelingslanden voor de organisatie Agriterra waar ze workshops verzorgt aan boerencoöperaties op managementniveau. Inspirerende opdrachten waarvan ze altijd weer terugkomt met een verfrissende kijk op onze leefwereld hier. Zeker in Azië zit gastvrijheid in het bloed; daar kunnen we nog steeds veel leren.

  Sinds 2016 werkt ze met plezier een aantal dagen per week in opdracht van het streeknetwerk Vitaal Leisure Landschap; samen met ondernemers, overheid, onderwijs en omgevingspartijen wordt gewerkt aan een steeds mooier leisure-aanbod in midden-Brabant. Daar heeft ze ook Coen Schelfhorst leren kennen als directeur van House of Leisure. Het klikte en sindsdien werkt ze als trainer en adviseur voor OOKS Hospitality en & Leisure.